Het leven van Steven Scheffer, 1950 - 1984


 

1950: Op 21 maart wordt Steven Hans Scheffer te Kedichem geboren. Hij is de tweede zoon van Henri Scheffer en Geertruide Johanna Scheffer-Doorman. Steven's oudere broer Daan is dan drie jaar oud.

 

 

1966: Zonder de vereiste vooropleiding ingeschreven op de Kunstacademie te Rotterdam.

 

1970: Verlaat de Rotterdamse academie en verhuist naar Eindhoven waar hij zelfstandig gaat wonen en werken. Maakt naast zijn werk als illustrator voor een reclamebureau ook vrij werk.

 

1971: Treedt in het huwelijk met Josee Naaykens.

 

 

1972: Werkt als diskjockey in een nachtclub, staakt zijn vrije werk vrijwel geheel.

 

1973: Ontmoet Karen Holst waarmee hij samen gaat wonen. Begint weer volop te tekenen en te schilderen.

 

 

1975: Eerste belangrijke expositie in De Krabbedans te Eindhoven.

 

1976: Verhuist samen met Karen Holst naar Neerpelt, België. Verricht veel illustratiewerk. Deelnemer aan de Brabant Biënnale.

 

1978: Keert terug in Eindhoven en gaat gebruik maken van de BKR-regeling. Ontwikkelt een zeer eigen stijl. Eerste bezoek aan Chicago USA, verblijft daar drie maanden. Zijn relatie met Karen Holst verloopt problematisch.

 

1979: Tentoonstellingen bij Galerie d' Eendt Amsterdam, Galerie Keerweer Rotterdam en Galerie Hösstege te Haaren, naar aanleiding waarvan een interview in het Elseviers Magazine verschijnt. Tweede bezoek aan Chicago waar hij drie maanden verblijft en werkt. Definitieve breuk met Karen Holst.

 

 

1980: Tentoonstelling in het Streekmuseum De Groote Sociëteit te Tiel. Derde bezoek aan Chicago. Keert na twee en een halve maand terug in verband met oogklachten. Opname in het Oogziekenhuis te Rotterdam, raakt blind aan één oog.

 

1981: Tentoonstelling bij Galerie Hüsstege-Steltman te Den Bosch. Ontmoeting met Bianca van den Meiracker waarmee hij voor korte tijd samenwoont. Overlijden van zijn vader. Tentoonstelling aan het einde van het jaar bij Galerie d' Eendt te Amsterdam.

 

 

1982: Gaat met Moniek Baten samenwonen. Bezoekt met haar Chicago voor drie weken.

 

1983: Tentoonstellingen bij galerie d' Eendt Amsterdam en De Krabbedans Eindhoven later in het jaar. Breuk met Moniek Baten. Bezoekt voor de vijfde keer Chicago, raakt betrokken bij een vechtpartij en belandt voor korte tijd in de gevangenis. Keert na drie weken terug.

 

1984: Tentoonstelling In den Blauwe Bal te Eindhoven. Overlijdt op 18 april door een val van de stadswal op het eiland Ibiza Spanje.


steven scheffer over zichzelf


"Alle kracht op het potlood zetten, dat vind ik fijn, om vervolgens weer af te remmen en bepaalde partijen een extra accent te geven. Het papier mag dan best een beetje vuil worden. Daar ga ik dan later wel in gummen om het wit weer naar boven te krijgen. Ja, ik teken vrouwen, altijd maar weer vrouwen. Vrouwen die op een suggererende manier erotisch zijn. Ik teken ze aan de hand van honderden fotografische studies die ik maak. Soms krijg je wel eens reacties in de trant van: daar heb je hem weer met z'n meiden, en dan denk ik zelf ook wel eens: het moet nu afgelopen zijn. Maar ik kom toch steeds weer bij de erotiek terecht. Het onderwerp is onuitputtelijk. Ik kan er tot mijn tachtigste in doorgaan. Dat is wel een zalig gevoel hoor. Je hebt mensen die alleen zeeën schilderen. Ik schilder alleen maar mooie vrouwen. En als ze niet mooi zijn, dan maak ik ze wel mooi."

(Uit: Elsevier Magazine van 20 okt. 1979)